"ADAKAH PATUT KAMU MENYANGKA BAHAWA KAMU AKAN MASUK SYURGA PADAHAL BELUM SAMPAI KEPADA KAMU (UJIAN DAN CUBAAN) SEPERTI YANG TELAH BERLAKU KEPADA ORANG-ORANG YANG TERDAHULU? MEREKA TELAH DITIMPA KEPAPAAN (KEMUSNAHAN HARTA BENDA) DAN SERANGAN PENYAKIT SERTA DIGONCANGKAN (OLEH ANCAMAN BAHAYA MUSUH)"

SURAH AL-BAQARAH :214

Ahad, 7 Oktober 2012

The Sure Thing Happen..

.......بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum w.b.t..



Alhamdulillah,bersyukur kerana diberi peluang untuk terus bernafas melalui dan dalam  oksigen yang dihirup segar dalam setiap lafaz dan pergerakan yang kita lakukan...

Semua orang yang hidup pasti akan pergi jua menghadap Sang Pencipta,itu yang pasti dan akan berlaku...

Begitu juga seorang manusia yang lahir dan membesar dengan segala limpah kurnia dan rezeki yang diberikan oleh Allah s.w.t serta dengan penuh kasih sayang kedua ibu bapa...serta ada insan yang tidak beribu bapa yang telah lama meninggal dunia... 

Malahan ada yang tidak mahu bersyukur dengan apa yang ada...MasyaAllah ....sesungguhnya hargailah keduanya...


A little bit story..

Pada hari semalam,aku ke sekolah kerana ada program seminar spm dan kebetulan jugak ayah ku hendak pergi ke kl kerana ada urusan di sana yang aku sendiri pun tidak tahu apa halnya... i called him pa.. tapi pa x bawak kereta oleh itu selepas hantar aku ke sekolah,ma hantar terus ke station bus. so aku pergi ke tualang menaiki bas menuju ke program tersebut...

Lepas urusan aku dah selasai ma yang jemput kat sekolah jugak.. kesian ma sebab tunggu lama..kerna aku stuck kat tualang tggu bas panjg datg tpi t'paksa jugak naik coster dan berhimpit2 laa aku dlm bas tuu sbb pakcik Rani tak dtg2 and daa stgoh jam mnggu..

Aku smpai kat skolah da nmpk ma tggu and budk2 nie sruh b'henti kat pintu pagar,,apa lgi aku trun cepat2 and nak pergi balik umah laa ^_^ After about 15 minutes reached home,,my sister called and suddenly said betul ke (arwah abg teh) dah meninggal..i'm so shocked and din't believe it yet so i passed the fon to my ma,,ma lagi terkejut and said betul ke!! at that time i said in heart innalillah coz i can't figure it yet .. then ma asked my sister lebih lanjut..We already know about late because ma tak ada kat rumah masa my father fon umah..
Story end here..

Al-fatihah...
Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...Amin


Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki ) :
Imam Ghazali = ” Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = ” Orang tua “
Murid 2 = ” Guru “
Murid 3 = ” Teman “
Murid 4 = ” Kaum kerabat “
Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji All
ah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).


Sesungguhnya ajal datang tidak mengira waktu walau saat dan minit datang menjengah...ingatlah mengingat mati itu harus bagi peringatan dan  untuk kita bermuhasabah diri agar menjadi insan yang lebih baik dari sebelum ini...

“Ya Allah, Jadikan seluruh perbuatan kami amal soleh dan
jadikanlah perbuatan itu semata-mata untuk mencapai redhaMU dan
bukan mencari keredhaan orang lain” — Umar Al-Khattab

Salam takziah kepada keluarga kak ani..semoga tabah dalam menghadapi liku2 kehidupan yang seterusnya...

p/s:semoga ini merupakan pengajaran bagi diri ku sendiri.. Astaghfirullahal'azhim...

2 ulasan:

  1. nice entry my dear..
    doen following you

    http://nurainishahroni.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. terima kasih..
    and do follow..hehe
    thanks a lot ^_^

    BalasPadam

Thank's.

Budi bahasa budaya kita.

Treat me as how you want me to treat you..

Syukran jazilan...